Pers

Persbericht 2016

Frans Leidelmeijer en Blaudzun bij de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus 2016

Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Ons land herdenkt jaarlijks officieel op deze dag bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting: burgers en militairen, vrouwen, mannen en kinderen binnen en buiten de Japanse kampen. Voorzitter Erry Stoové: 15 augustus symboliseert het gevoel verlost te zijn van de dreiging die je de hele oorlog door alsmaar voelt.

Live uitzending

De NOS zendt 15 augustus de herdenking live uit op NPO1. De herdenking vindt vanaf 12.00 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor B.M. Teldersweg te Den Haag. Het voor- en middagprogramma vindt dit jaar plaats in het World Forum op loopafstand van het Indisch Monument.

 

Thema 2016

Oost West Thuis Best? is dit jaar het thema. Het gaat over het verlangen naar een thuis dat er door oorlogsgeweld niet meer is, over het gedwongen verlaten van huis en haard tijdens en na de oorlog in Nederlands-Indië, over het wrange gevoel van ontheemding dat tot op de dag van vandaag door velen gevoeld wordt.
Voorzitter Erry Stoové: ‘Die geborgenheid, dat thuis, kwam nooit meer terug. Er is een werkelijkheid ontstaan van een wereld vóór de oorlog’ en een wereld van daarna. Die scheidslijn is voelbaar tot op de dag van vandaag.’

 

Voordracht bij het Indisch Monument

Spreker bij het Indisch Monument is dit jaar Frans Leidelmeijer, kunsthandelaar, expert en bekend bij het grote publiek van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Leidelmeijer werd tijdens de oorlog geboren in Bandung. Zijn vader was toen al geïnterneerd; zijn moeder, broers en hijzelf waren buitenkampers.
Zanger Blaudzun zal bij het Indisch Monument optreden. Zijn vader speelde in Indo-rockbandjes en zo kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Hij brak door met zijn album Heavy Flowers in 2012.

 

Kransleggingen

Tijdens de herdenking leggen voormalig krijgsgevangene Frits Drijsen en buitenkamper Max Rijkschroeff kransen. Er wordt ook een krans gelegd door voormalig buitenkamper Mary Hoyer en haar dochters Maureen en Cherna, samen met kleindochter Chantal en achterkleindochter Lucía. Ook diverse autoriteiten leggen kransen, zoals leden van de regering, de voorzitters van Tweede en Eerste Kamer en vertegenwoordigers van diverse landen die betrokken waren bij de oorlog in Zuidoost-Azië. De herdenking wordt afgesloten met een defilé langs het monument door de duizenden deelnemers.

 

Fotocampagne

Het middagprogramma in het World Forum is traditioneel een gewaardeerd moment voor bezinning. In de aanloop naar 15 augustus zijn mensen van alle leeftijden gevraagd foto’s in te sturen met een verhaal dat bij het thema past. Met deze campagne willen we het ongrijpbare gevoel van ‘thuis’ in beeld brengen. In het middagprogramma zullen drie inzenders hun foto’s en verhaal delen met het publiek. Pamela Pattynama maakt vervolgens een beeldanalyse van de foto’s.

 

Nationaal symbool is een succes

Dit jaar zullen velen op 15 augustus de Melati dragen, net als de Koning en premier in 2015. Dit draaginsigne werd in 2015 geïntroduceerd als teken van respect, verbondenheid en medeleven. Van de Melati werden binnen enkele weken 10.000 exemplaren verkocht. De Melati is geïnspireerd op de Indische jasmijn: een bloem die kwetsbaar is, maar ook staat voor zelfvertrouwen en nieuw leven. De Melati is verkrijgbaar via www.indieherdenking.nl.

 

Organisatie

De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Het middagprogramma wordt georganiseerd in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum (IHC).
De activiteiten van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van donateurs, subsidies van het Ministerie van VWS en het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 werkt samen met het Indisch Herinneringscentrum en Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Noot voor de redactie:
Aanmelding pers voor de herdenking kan tot 12 augustus via http://aanmelden.indieherdenking.nl
Voor meer informatie: www.indieherdenking.nl.

Blauzum

Persbericht 2015

 

Zijne Majesteit de Koning aanwezig op 15 augustus bij 70 jaar herdenking einde van de Tweede Wereldoorlog bij het Indisch Monument in Den Haag.
Op 15 augustus is het dit jaar zeventig jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Ons land herdenkt jaarlijks officieel op deze dag alle slachtoffers van de oorlog met Japan bij het Indisch Monument in Den Haag. Herdacht worden de militairen, de krijgsgevangenen, de mannen, vrouwen en kinderen in en buiten de kampen en de vele slachtoffers onder de Indonesische bevolking.

 

De NOS zendt 15 augustus de herdenking live uit op Nederland 1. De herdenking vindt vanaf 12.00 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor B.M. Teldersweg te Den Haag. De gebruikelijke randprogrammering vindt dit jaar plaats in de namiddag in het Zuiderstrandtheater.

 

Kranslegging
Tijdens de herdenking legt Zijne Majesteit de Koning een krans voor de slachtoffers van de Japanse bezetting. Vervolgens legt de eerste generatie oorlogsslachtoffers twee kransen. Ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Minister-President, Staatssecretaris van VWS en vertegenwoordigers
van diverse landen die betrokken waren bij de oorlog in Zuidoost-Azië leggen kransen. Daarna is er een defilé langs het monument voor alle deelnemers.
Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op 15 augustus worden door toedoen van de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen ter plaatse kransen gelegd op de erevelden waar Nederlandse oorlogsslachtoffers zijn begraven: in Indonesië, Thailand, Birma, Singapore, Hong Kong, Japan en Australië.

Jubileumboek
Dit jaar bestaat de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 35 jaar. In de loop der jaren zijn er tijdens de herdenkingen bij het Indisch Monument ontroerende voordrachten gehouden, gedichten voorgedragen en liederen gezongen. Deze spreken nog altijd tot de verbeelding. Daarom brengt de
Stichting Herdenking 15 augustus 1945 in dit bijzondere herdenkingsjaar een jubileumboek uit, genaamd Gedeeld verleden. Mijn herinnering, jouw verhaal. Het bevat onder meer een bloemlezing van de vele voordrachten bij het Indisch Monument. Het boek is na de herdenking verkrijgbaar via
www.indieherdenking.nl.

Nationaal symbool
In dit bijzondere herdenkingsjaar wordt een symbolisch draaginsigne geïntroduceerd dat rond 15 augustus door iedereen kan worden gedragen als teken van respect, verbondenheid en medeleven.
Het is geïnspireerd op de Indische jasmijn, de Melati. Een bloem die kwetsbaar is, maar ook staat voor zelfvertrouwen en nieuw leven. De Melati is verkrijgbaar via www.indieherdenking.nl.

Thema: Gedeeld verleden. Mijn herinnering, jouw verhaal.
Dit jaar wordt de voordracht bij het Indisch Monument gehouden door Eric Schneider (1934), acteur, regisseur, toneelschrijver en beeldend kunstenaar en zijn zoon Beau Schneider. Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië en kwam in 1946 met zijn ouders en broers naar Nederland. Schneider speelde zo’n 150 grote rollen, waaronder in de succesvolle tv-serie Stellenbosch. In 2013 stond hij samen met zijn zoon Beau in het theater. In 2014 ging het toneelstuk Moesson in première, dat gebaseerd is op het verhaal van Een tropische herinnering.

Nederlandse vlag uit gevangenkamp
Naast het Indisch Monument staat bij goed weer een historische vlag opgesteld. Gedurende de periode 1942-1945 is in kamp Ambarawa deze Nederlandse vlag verborgen gehouden. De vrouwen in het kamp hadden de vlag los getornd en de drie kleuren van de vlag apart verstopt. Na de bevrijding
is de vlag met zorg aan elkaar genaaid en op 24 augustus 1945 gehesen in het gevangenenkamp Banjoebiroe. De vlag wordt beschikbaar gesteld door Museum Bronbeek.

Catalina vlucht
Tijdens de herdenking zal een PBY-5A Catalina vliegboot van de Stichting Exploitatie Catalina overvliegen. Van dit type vliegboot waren er 25 bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij de Marine Luchtvaartdienst in Nederlandsch Indië. Hun primaire taak was verkenning en
transport, maar zij hebben ook bombardementsvluchten uitgevoerd op de Japanse vloot. Twaalf Nederlandse Catalina’s gingen in de strijd verloren, de overige konden uitwijken naar Australië of Ceylon.

Ik herdenk campagne
Dit jaar vindt er een mediacampagne plaats waarin op verschillende manieren bij de Nederlandse bevolking aandacht gevraagd wordt voor de herdenking. Diverse mensen wordt gevraagd waarom zij op 15 augustus herdenken. Deze persoonlijke verhalen worden via sociale media verspreid.

Organisatie
De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert de jaarlijkse nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Het middagprogramma wordt georganiseerd in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum (IHC).

 

De activiteiten van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van donateurs, subsidies van het Ministerie van VWS en het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 werkt samen met het
Indisch Herinneringscentrum en Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Noot voor de redactie:
Aanmelding: Accreditatie plaats via www.indieherdenking.nl/pers tot maandag 10 augustus 2015
12.00 uur.
Voor meer informatie: Stichting Herdenking 15 Augustus 1945,
tel. 06-515 05 688, info@indieherdenking.nl www.indieherdenking.nl

Praktische informatie

Kosten en aanmelding

De Herdenking bij het Indisch Monument is voor iedereen gratis toegankelijk.
Aan het Middagprogramma in het World Forum zijn kosten verbonden.

 

Kosten vooraf via aanmelding:
Middagprogramma exclusief lunch: € 9,50
Middagprogramma inclusief lunch: € 23,00

 

Op de dag zelf te koop in World Forum (per pin of gepast contant te betalen):
Middagprogramma exclusief lunch: €10,00
Middagprogramma inclusief lunch: € 25,00

 

Bent u al donateur en wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats op het veld en/of wilt u deelnemen aan het Middagprogramma, dan kunt u zich aanmelden vòòr 31 juli a.s.

Bestel nu kaarten

De toegangskaarten zullen in de eerste week van augustus worden verzonden. Heeft u deze 10 augustus nog niet ontvangen, dan verzoeken wij u hierover contact op te nemen per e-mail (info@indieherdenking.nl) of via telefoonnummer 026-3616599

 

Bent u nog geen donateur en wilt u dit voor dit jaar nog worden, dan kunt u een mailtje sturen naar info@indieherdenking.nl of telefonisch contact met ons opnemen op telefoonnummer 026-3616599

 

Ook wanneer u van tevoren geen kaarten heeft besteld, bent u op de dag zelf van harte welkom. U bent dan echter niet verzekerd van een zitplaats bij het monument.

Vervoer

Parkeren
U kunt op eigen kosten beperkt parkeren in de parkeergarage van het World Forum. Ook in de straten in de buurt van het monument zijn beperkt parkeermogelijkheden.

 

Van 10.30-11.45 uur rijden er voortdurend shuttlebusjes vanaf het World Forum naar het Indisch Monument voor diegenen die slecht ter been zijn samen met hun begeleider.

 

Van 13.30-15.15 uur rijden er bussen vanaf het Indisch Monument naar het World Forum.

 

Lopen naar het monument duurt ca 8 minuten.

 

Met openbaar vervoer
Indien u alleen de herdenking bij het Indisch Monument bijwoont, adviseren wij u gebruik te maken van het openbaar vervoer.

 

Vanaf het Centraal Station tramlijn 9 halte Madurodam, op 5 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Vanaf Station Hollands Spoor tramlijn 1, halte World Forum op 8 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Buslijn 21 halte Prins Mauritsplein, op 5 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Kijk voor actuele reisinformatie op www.9292.nl

Toiletten

Extra toiletten op het veld het World Forum is geopend vanaf 13:00. Dit betekent dat u tot 13:00 uur geen gebruik kunt maken van de toiletten van het WF. Houd u daar a.u.b rekening mee. Op het veld bij het Indisch Monument zijn er extra toiletvoorzieningen beschikbaar.

Meevliegen met de Catalina

Wilt u de Herdenking op een andere manier meemaken? U kunt de fly past meemaken vanuit de Catalina. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Aanmelden Catalina
Mede mogelijk gemaakt door

én onze vele donateurs en vrijwilligers!