Kransleggingen 2015

Kranji te Singapore

Op dit ereveld liggen gesneuvelden uit de oorlog en omgekomen krijgsgevangenen uit de krijgsgevangenkampen Changi en Kranji. Er liggen 19 Nederlanders begraven. Op 15 augustus 2015 legde de Stichting Herdenking een krans bij het monument.

 

Hodogoya te Yokohama

Op 1 augustus heeft de Nederlandse defensie attaché te Japan namens de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 een krans gelegd op het Yokohama War Cemetery te Hodogaya.

 

Karakatta te Perth

Op 15 augustus 2015 legde de consul Arnold Stroobach namens de Stichting een krans bij het monument.

 

Kanchanaburi te Thailand

Op de erevelden Don Ruk en Chung Kai te Kanchanaburi vond op 15 augustus een herdenking plaats. Namens het Koninkrijk der Nederlanden werden de kransen gelegd door ambassadeur Z.E. K.J. Hartogh en de defensie-attaché namens de ambassade en door de consul in Phuket. De 85-jarige Korea-veteraan de heer H. Visser en KLTZ b.d. J.P. van der Meulen legden namens de Stichting Herdenking 15 Augustus de krans.

 

Mizumaki te Japan

Bij het kruismonument in Mizumaki is namens de Stichting een krans gelegd. De ceremonie werd onder andere bijgewoond door de familie Kurokawa. De familie Kurokawa en dan met name Hiroshi (een oud mijnwerker) heeft de Nederlandse initiatiefnemer van het monument, de heer Dolf Winkler, vanaf het begin ondersteund. Na het overlijden van Hiroshi en Dolf in 2009, heeft de jongere broer, Hidetoshi Kurokawa, met de hulp van vrijwilligers, zorg gedragen voor het onderhoud. Het monument ziet er onberispelijk uit. Na een korte speech volgde de kranslegging en een bloemenhulde. Het was een kleine maar mooie en waardige ceremonie.

 

Menteng Pulo Jakarta

Op 15 augustus 2015 vormde het Nederlands ereveld Menteng Pulo zoals gebruikelijk de passende omlijsting voor de jaarlijkse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ruim 40 belangstellenden, voornamelijk afkomstig uit de Nederlandse gemeenschap, woonden de plechtigheid bij. DI heette in de Simultaankerk op het ereveld de aanwezigen welkom. In zijn toespraak ging hij in op de betekenis van de 15e augustus aan de hand van een kort historisch overzicht van het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië.

 

Myanmar

Ook op het Thanbyuzayat War Cemetery in Myanmar werd namens de Stichting een krans gelegd.

 

Ambon

Op het ereveld van de Commonwealth War Graves Commission werd op 15 augustus een krans gelegd. Er liggen ruim 2000 Australische, Britse en Brits-Indische militairen, maar ook 186 Nederlanders.

 

Hongkong Sai Wan War Cemetary

Op 15 augustus legden de Assistent Defensie Attaché van onze ambassade in Peking, Jos Goffin en Wilfred Mohr, Consul Generaal een krans bij de graven van de 72 Nederlandse soldaten die begraven liggen op het ereveld Sai Wan War Cemetry. Een vertegenwoordiger van de HK politie blies, na de kranslegging en één minuut stilte, de last post.

Praktische informatie

Kosten en aanmelding

Direct na aanmelding ontvangt u de toegangskaarten in uw mailbox.

 

Ook wanneer u van tevoren geen kaarten heeft besteld, bent u op de dag zelf van harte welkom. U bent dan echter niet verzekerd van een zitplaats bij het monument.

 

Kaarten voor het middagprogramma kunt u eventueel ter plaatse nog kopen, waarbij dit jaar geldt vol=vol (er zijn 1200 kaarten voor het middagprogramma beschikbaar)

Bestel nu kaarten

Ook wanneer u van tevoren geen kaarten heeft besteld, bent u op de dag zelf van harte welkom. U bent dan echter niet verzekerd van een zitplaats bij het monument.

Mede mogelijk gemaakt door

én onze vele donateurs en vrijwilligers!