Indisch monument

Het politieke klimaat in Nederland vlak na de oorlog werd getekend door schaamtegevoel rondom het koloniaal verleden en gevoeligheden in de relatie met Indonesië. Daardoor duurde het lang voor er van overheidswege erkenning kwam voor het leed van de oorlogsslachtoffers uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië en voor er enige belangstelling ontstond voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië.

Na plaatsing van een urn in het monument op de Dam, het KNIL-monument in Enschede, het vrouwenmonument in Apeldoorn en de Plaquette in de Tweede Kamer der Staten-Generaal kwam in 1988 het Indisch Monument in Den Haag tot stand.

Het Indisch monument aan de Teldersweg in Den Haag is in 1988 onthuld door H.M. Koningin Beatrix. Het ontwerp is van mevrouw Jaroslawa Dankowa, een Nederlandse kunstenares van Bulgaarse afkomst, die lange tijd in Den Haag heeft gewoond en gewerkt.

Het monument herinnert aan de slachtoffers van de oorlog die Nederland van 1941 tot 1945 tegen Japan heeft gevoerd in voormalig Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).

Omschrijving en symboliek

Er worden zeventien bronzen gestalten van verschillende leeftijden getoond, voor een hoog weef- of hekwerk opgesteld rond een baar. De gestalten vertegenwoordigen de vele gezichten van lijden: de pijn, de wanhoop en het protest.

Op de baar in het midden ligt de dood, links en rechts geflankeerd door rouwende vrouwenfiguren.

De figuren aan de uiterste zijden verwijzen naar de bevrijding. Zij zijn wakker geschud en met opgeheven hoofd en gebalde vuisten trekken ze strijdlustig de toekomst tegemoet.

 

Aan het ontwerp werd de kaart van Indonesië toegevoegd, liggend in het midden van het monument. Het hoge hekwerk symboliseert voor de een de saamhorigheid, voor de ander de omheining waarachter men gevangen zat.

 

Links op het monument staat de tekst “8 dec. 1941-15 aug. 1945”. Die data verwijzen naar de oorlogsverklaring van Nederland aan Japan en van de capitulatie van Japan na het Amerikaanse bombardement op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Formeel eindigde de Tweede Wereldoorlog voor Nederland pas op 15 augustus 1945 en niet op 5 mei 1945.

 

De tekst rechts op het monument “De Geest overwint” is vrijwel gelijk aan de tekst op de gedenktekens van de acht erevelden in Indonesië en zeven erevelden verspreid over Zuidoost-Azië waar Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven liggen.

Donateur worden?

Stichting Herdenking 15 augustus ontvangt financiële steun van het V-fonds en het ministerie van VWS. Daarnaast kan de Stichting uw steun goed gebruiken! Momenteel heeft de Stichting circa 1.500 donateurs.

Wordt donateur

Digitaal boekje

Deze uitgave is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 ter herinnering aan de ontstaansgeschiedenis en het 20-jarig bestaan (in 2008) van het Indisch Monument. De achterliggende historie en het belang van dit monument voor de Indische gemeenschap worden hierin beschreven.

Download PDF
Mede mogelijk gemaakt door

én onze vele donateurs en vrijwilligers!