Herdenkingen en gedenktekens Bronbeek

Herdenkingen en gedenktekens Bronbeek

De locatie Bronbeek te Arnhem herbergt veel Indiëmonumenten, waardoor daar ook veel herdenkingen plaatsvinden.

Het monument Jongenskampen Bangkong-Gedungdjati

Dit monument is een replica van het gelijknamige monument op het ereveld Kalibanteng te Semarang (22 september 1988) en werd op 10 november 1988 onthuld door Z.K.H. Prins Bernhard. Het monument staat symbool voor de lotsverbondenheid van alle jongens die tijdens de Japanse bezetting in een jongens-/mannenkamp waren geïnterneerd en het leven lieten. Het monument is vervaardigd door de beeldhouwer Anton Beysens, naar een ontwerp van de heer H.L.B. Mahieu.

Het Drie Pagodenmonument

Dit monument werd op 24 juni 1989 door Z.K.H. Prins Bernhard onthuld. Het eert de nagedachtenis van hen die vielen bij de aanleg van de Birma-Siam-spoorweg en de Pakan Baroe Spoorweg. Het monument stelt de Drie Pagoden voor bij de gelijknamige bergpas op de grens van Birma en Siam (Thailand).

Het monument Japanse Vrouwenkampen

Het monument werd op 15 december 1971 in Apeldoorn onthuld door H.M. Koningin Juliana. In 1984 werd het door vandalen vernield. Na een noodzakelijke restauratie staat het sinds 1985 op Bronbeek. De muur verbeeldt de omheining van de kampen; daarvoor staat een beeld van twee vrouwen en een kind. Het beeld is ontworpen en vervaardigd door Frank Nix, zelf een kampkind.

Het monument Japanse Zeetransporten

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 22.000 op zee omgekomen burgers en romusha’s. Zij vertegenwoordigen een deel van ruim 68.000 dwangarbeiders die de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië met de “hellships” verscheepten. Het beeld is ontworpen en uitgevoerd door Anneriet Pijper en werd op 17 augustus 2004 onthuld.
Herdenking 18 september 2009

Het monument Strafkamp Dampit

Het strafkamp Dampit werd in 1944 op Oost-Java door de Japanse bezetter ingericht voor jongens van 15 tot 18 jaar. Op 19 oktober 2001 werd het monument onthuld door een familielid van de in het kamp terechtgestelde Bert Oosterhout. Ontwerper van het monument is Rudi Augustinus.

Praktische informatie

Kosten en aanmelding

De Herdenking bij het Indisch Monument is voor iedereen gratis toegankelijk.

 

Wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats op het veld, dan kunt u zich aanmelden via deze website vanaf 1 juni a.s.

 

Aan het Middagprogramma in Crowne Plaza zijn kosten verbonden.

 

Kosten voor het middagprogramma: € 5,00. Aanmelden voor het middagprogramma kan vanaf 1 juni via deze site.

 

In Crowne Plaza zijn een Indische maaltijd en losse hapjes te koop. Dit hoeft u niet vooraf te reserveren.

Bestel nu kaarten

Direct na aanmelding ontvangt u de toegangskaarten in uw mailbox.

 

Ook wanneer u van tevoren geen kaarten heeft besteld, bent u op de dag zelf van harte welkom. U bent dan echter niet verzekerd van een zitplaats bij het monument.

 

Kaarten voor het middagprogramma kunt u eventueel ter plaatse nog kopen, waarbij dit jaar geldt vol=vol (er zijn 1200 kaarten voor het middagprogramma beschikbaar)

Mede mogelijk gemaakt door

én onze vele donateurs en vrijwilligers!