Herdenkingen en gedenktekens Bronbeek

Herdenkingen en gedenktekens Bronbeek

De locatie Bronbeek te Arnhem herbergt veel Indiëmonumenten, waardoor daar ook veel herdenkingen plaatsvinden.

Het monument Jongenskampen Bangkong-Gedungdjati

Dit monument is een replica van het gelijknamige monument op het ereveld Kalibanteng te Semarang (22 september 1988) en werd op 10 november 1988 onthuld door Z.K.H. Prins Bernhard. Het monument staat symbool voor de lotsverbondenheid van alle jongens die tijdens de Japanse bezetting in een jongens-/mannenkamp waren geïnterneerd en het leven lieten. Het monument is vervaardigd door de beeldhouwer Anton Beysens, naar een ontwerp van de heer H.L.B. Mahieu.

Het Drie Pagodenmonument

Dit monument werd op 24 juni 1989 door Z.K.H. Prins Bernhard onthuld. Het eert de nagedachtenis van hen die vielen bij de aanleg van de Birma-Siam-spoorweg en de Pakan Baroe Spoorweg. Het monument stelt de Drie Pagoden voor bij de gelijknamige bergpas op de grens van Birma en Siam (Thailand).

Het monument Japanse Vrouwenkampen

Het monument werd op 15 december 1971 in Apeldoorn onthuld door H.M. Koningin Juliana. In 1984 werd het door vandalen vernield. Na een noodzakelijke restauratie staat het sinds 1985 op Bronbeek. De muur verbeeldt de omheining van de kampen; daarvoor staat een beeld van twee vrouwen en een kind. Het beeld is ontworpen en vervaardigd door Frank Nix, zelf een kampkind.

Het monument Japanse Zeetransporten

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 22.000 op zee omgekomen burgers en romusha’s. Zij vertegenwoordigen een deel van ruim 68.000 dwangarbeiders die de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië met de “hellships” verscheepten. Het beeld is ontworpen en uitgevoerd door Anneriet Pijper en werd op 17 augustus 2004 onthuld.
Herdenking 18 september 2009

Het monument Strafkamp Dampit

Het strafkamp Dampit werd in 1944 op Oost-Java door de Japanse bezetter ingericht voor jongens van 15 tot 18 jaar. Op 19 oktober 2001 werd het monument onthuld door een familielid van de in het kamp terechtgestelde Bert Oosterhout. Ontwerper van het monument is Rudi Augustinus.

Praktische informatie

Kosten en aanmelding

De Herdenking bij het Indisch Monument is voor iedereen gratis toegankelijk.
Aan het Middagprogramma in het World Forum zijn kosten verbonden.

 

Kosten vooraf via aanmelding:
Middagprogramma exclusief lunch: € 9,50
Middagprogramma inclusief lunch: € 23,00

 

Op de dag zelf te koop in World Forum (per pin of gepast contant te betalen):
Middagprogramma exclusief lunch: €10,00
Middagprogramma inclusief lunch: € 25,00

 

Bent u al donateur en wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats op het veld en/of wilt u deelnemen aan het Middagprogramma, dan kunt u zich aanmelden vòòr 31 juli a.s.

Bestel nu kaarten

De toegangskaarten zullen in de eerste week van augustus worden verzonden. Heeft u deze 10 augustus nog niet ontvangen, dan verzoeken wij u hierover contact op te nemen per e-mail (info@indieherdenking.nl) of via telefoonnummer 026-3616599

 

Bent u nog geen donateur en wilt u dit voor dit jaar nog worden, dan kunt u een mailtje sturen naar info@indieherdenking.nl of telefonisch contact met ons opnemen op telefoonnummer 026-3616599

 

Ook wanneer u van tevoren geen kaarten heeft besteld, bent u op de dag zelf van harte welkom. U bent dan echter niet verzekerd van een zitplaats bij het monument.

Vervoer

Parkeren
U kunt op eigen kosten beperkt parkeren in de parkeergarage van het World Forum. Ook in de straten in de buurt van het monument zijn beperkt parkeermogelijkheden.

 

Van 10.30-11.45 uur rijden er voortdurend shuttlebusjes vanaf het World Forum naar het Indisch Monument voor diegenen die slecht ter been zijn samen met hun begeleider.

 

Van 13.30-15.15 uur rijden er bussen vanaf het Indisch Monument naar het World Forum.

 

Lopen naar het monument duurt ca 8 minuten.

 

Met openbaar vervoer
Indien u alleen de herdenking bij het Indisch Monument bijwoont, adviseren wij u gebruik te maken van het openbaar vervoer.

 

Vanaf het Centraal Station tramlijn 9 halte Madurodam, op 5 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Vanaf Station Hollands Spoor tramlijn 1, halte World Forum op 8 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Buslijn 21 halte Prins Mauritsplein, op 5 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Kijk voor actuele reisinformatie op www.9292.nl

Toiletten

Extra toiletten op het veld het World Forum is geopend vanaf 13:00. Dit betekent dat u tot 13:00 uur geen gebruik kunt maken van de toiletten van het WF. Houd u daar a.u.b rekening mee. Op het veld bij het Indisch Monument zijn er extra toiletvoorzieningen beschikbaar.

Meevliegen met de Catalina

Wilt u de Herdenking op een andere manier meemaken? U kunt de fly past meemaken vanuit de Catalina. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Aanmelden Catalina
Mede mogelijk gemaakt door

én onze vele donateurs en vrijwilligers!