Herdenkingen elders

Het Indië-monument te Almelo

Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Ons land herdenkt jaarlijks officieel op deze dag bij diverse Indië Monumenten door het hele land alle slachtoffers van de Japanse bezetting: burgers en militairen, vrouwen, mannen en kinderen binnen en buiten de Japanse kampen. Elk jaar vindt de herdenking van de gevallen Almelose militairen in voormalig Nederlands Indië en voormalig Nederlands Nieuw Guinea in tegenstelling tot de andere Indië herdenkingen in deze maand plaats op: 14 augustus om mensen de gelegenheid te geven bij beide herdenkingen aanwezig te zijn.

Het Indië-monument te Enschede

In Enschede staat het oudste Indië-monument van Nederland. Het werd opgericht ter nagedachtenis van de militaire gevallenen in Zuidoost Azië in de jaren 1941-1949. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer H.L. Petri en in 1960 onthuld door mevrouw Spoor-Dijkema, de weduwe van generaal S.H. Spoor. De herdenking vindt plaats op 15 augustus. Organiserend comité: Stichting Herdenking Gevallenen in Zuidoost Azië, tel. 053-4760920

Indië-monument Amstelveen

Ontwerpster Ella van de Ven heeft de symboliek van dit gedenkteken als volgt omschreven: “Het linkergedeelte bestaat uit een groep mensen in reliëf en stelt het verleden voor. Daaronder zit een gedeelte dat is gepolijst, zodat het spiegelt. Het rechterdeel beeldt een grote groep mensen uit die terugkomt. Zij zijn niet in reliëf gemaakt, maar figuratief.” De herdenking vindt jaarlijks plaats op 14 augustus in Amstelveen, C.P. Broersepark.

Het Monument Burgerslachtoffers Nederlands-Indië te Roermond

In het stadspark Hattem staat het monument ter nagedachtenis aan alle burgers die in de periode van 1945-1962 zijn omgekomen in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Het monument is een ontwerp van de beeldhouwer Joop Utens te Echt en werd op 25 augustus 1990 onthuld.

Praktische informatie

Kosten en aanmelding

De Herdenking bij het Indisch Monument is voor iedereen gratis toegankelijk.

 

Wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats op het veld, dan kunt u zich aanmelden via deze website vanaf 1 juni a.s.

 

Aan het Middagprogramma in Crowne Plaza zijn kosten verbonden.

 

Kosten voor het middagprogramma: € 5,00. Aanmelden voor het middagprogramma kan vanaf 1 juni via deze site.

 

In Crowne Plaza zijn een Indische maaltijd en losse hapjes te koop. Dit hoeft u niet vooraf te reserveren.

Bestel nu kaarten

Direct na aanmelding ontvangt u de toegangskaarten in uw mailbox.

 

Ook wanneer u van tevoren geen kaarten heeft besteld, bent u op de dag zelf van harte welkom. U bent dan echter niet verzekerd van een zitplaats bij het monument.

 

Kaarten voor het middagprogramma kunt u eventueel ter plaatse nog kopen, waarbij dit jaar geldt vol=vol (er zijn 1200 kaarten voor het middagprogramma beschikbaar)

Mede mogelijk gemaakt door

én onze vele donateurs en vrijwilligers!