Erevelden Indonesië

Erevelden Indonesië

Menteng Pulo te Jakarta

Naast veel burgers liggen hier militairen begraven, onder wie Generaal S.H. Spoor. In totaal rusten er 4.270 doden waaronder die van elders opgeheven erevelden te Banjarmasin, Tarakan, Menado, Palembang, Balikpapan, Makassar en Cililitan. De as van 728 doden is in urnen uit Japan overgebracht en op dit kerkhof bijgezet.

Ancol te Jakarta

Ancol is het ereveld der geëxecuteerden, mannen en vrouwen die deel hadden genomen aan het verzet. Zij werden op deze plek geëxecuteerd en naamloos begraven. De overledenen, waarvan de stoffelijke resten onidentificeerbaar bleken, zijn begraven in massagraven. Besloten werd om alle geëxecuteerden, ook van elders, hier hun laatste rustplaats te laten vinden. In totaal rusten er 2.118 doden waaronder bijbegravingen uit Banjarmasin, Medan, Makassar en Mandor.

Pandu te Bandung

Op dit ereveld liggen militairen van het KNIL begraven, die vielen bij de verdediging van de Tjiaterstelling, het laatste bolwerk voor Bandung en degenen die daarna na hun overgave door de Japanners zijn vermoord. Totaal aantal doden: 3.988 inclusief de bijbegravingen uit Muntok, Palembang en Makassar.

Leuwigajah te Cimahi

Door de vele herbegravingen is Leuwigajah uitgegroeid tot het ereveld met het grootste aantal graven. In totaal rusten er 5.181 doden waaronder bijbegravingen uit Muntok, Padang, Tarakan, Medan, Palembang en Balikpapan. Hier bevindt zich ook de gedenksteen Junyo Maru ter nagedachtenis aan de torpedering van dit Japanse transportschip, waarbij 1600 krijgsgevangen en ca. 4.000 Indonesische romusha’s (dwangarbeiders) omkwamen.

Candi te Semarang

Op dit ereveld zijn uitsluitend militairen begraven, 1.088 in totaal.De aanleg geschiedde op initiatief van het eerste contingent Nederlandse troepen, dat in maart 1946 in Semarang arriveerde. Bijbegravingen uit Palembang en Makassar.

Candi te Semarang

Op dit ereveld zijn uitsluitend militairen begraven, 1.088 in totaal.De aanleg geschiedde op initiatief van het eerste contingent Nederlandse troepen, dat in maart 1946 in Semarang arriveerde. Bijbegravingen uit Palembang en Makassar.

Praktische informatie

Kosten en aanmelding

De Herdenking bij het Indisch Monument is voor iedereen gratis toegankelijk.

 

Wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats op het veld, dan kunt u zich aanmelden via deze website vanaf 1 juni a.s.

 

Aan het Middagprogramma in Crowne Plaza zijn kosten verbonden.

 

Kosten voor het middagprogramma: € 5,00. Aanmelden voor het middagprogramma kan vanaf 1 juni via deze site.

 

In Crowne Plaza zijn een Indische maaltijd en losse hapjes te koop. Dit hoeft u niet vooraf te reserveren.

Bestel nu kaarten

Direct na aanmelding ontvangt u de toegangskaarten in uw mailbox.

 

Ook wanneer u van tevoren geen kaarten heeft besteld, bent u op de dag zelf van harte welkom. U bent dan echter niet verzekerd van een zitplaats bij het monument.

 

Kaarten voor het middagprogramma kunt u eventueel ter plaatse nog kopen, waarbij dit jaar geldt vol=vol (er zijn 1200 kaarten voor het middagprogramma beschikbaar)

Mede mogelijk gemaakt door

én onze vele donateurs en vrijwilligers!