Erevelden Azië

Erevelden Azië

Op de Nederlandse erevelden in Indonesië liggen niet alleen militairen, maar ook burgerslachtoffers begraven. Mannen, vrouwen en kinderen van verschillende landaard; christenen, joden, moslims en boeddhisten.

Oorspronkelijk waren er 22 erevelden, in de jaren 1946-1952 aangelegd door de Gravendienst van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, verspreid over de hele archipel. De aarde van deze 22 erevelden is verzameld in een urn, die is ingemetseld in het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam achter de steen met het Nederlandse wapen (zie ook Indisch Monument – Historie).

Na de soevereiniteitsoverdracht werd het aantal erevelden op verzoek van de Indonesische regering ingekrompen. De betreffende stoffelijke resten zijn overgebracht naar de op Java gelegen erevelden die worden beheerd door de Oorlogsgravenstichting.

Het ereveld Galala-Tantui op Ambon herbergt de graven van militairen uit het Britse Commonwealth en 185 Nederlanders. Deze begraafplaats wordt beheerd door de Britse Commonwealth War Graves Commission, evenals alle andere erevelden in Zuidoost-Azië buiten Indonesië.

Een urn met de aarde van de acht erevelden in Indonesië is in 2005 ingemetseld in het zuiltje bij het Indisch Monument.

 

De traditie om in lustrumjaren op alle erevelden in Azië namens de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 kransen te leggen, is ook in 2015 voortgezet. Diplomatieke vertegenwoordigers en de Oorlogsgravenstichting verlenen hierbij medewerking. Naast kransen op alle erevelden in Indonesië werden kransen gelegd in Thailand op de erevelden Don Ruk en Chung Kai te Kanchanaburi, het Kranji War Memorial in Singapore, het Thanbyuzayat War Cemetry in Myanmar en Perth Australië. De defensieattaché te Tokio legde de krans bij het Yokohama War Cemetry en het Kruismonument te Mizumaki. Bij de afzonderlijke erevelden zijn de tot nu toe beschikbare foto’s opgenomen.

Praktische informatie

Kosten en aanmelding

De Herdenking bij het Indisch Monument is voor iedereen gratis toegankelijk.
Aan het Middagprogramma in het World Forum zijn kosten verbonden.

 

Kosten vooraf via aanmelding:
Middagprogramma exclusief lunch: € 9,50
Middagprogramma inclusief lunch: € 23,00

 

Op de dag zelf te koop in World Forum (per pin of gepast contant te betalen):
Middagprogramma exclusief lunch: €10,00
Middagprogramma inclusief lunch: € 25,00

 

Bent u al donateur en wilt u gegarandeerd zijn van een zitplaats op het veld en/of wilt u deelnemen aan het Middagprogramma, dan kunt u zich aanmelden vòòr 31 juli a.s.

Bestel nu kaarten

De toegangskaarten zullen in de eerste week van augustus worden verzonden. Heeft u deze 10 augustus nog niet ontvangen, dan verzoeken wij u hierover contact op te nemen per e-mail (info@indieherdenking.nl) of via telefoonnummer 026-3616599

 

Bent u nog geen donateur en wilt u dit voor dit jaar nog worden, dan kunt u een mailtje sturen naar info@indieherdenking.nl of telefonisch contact met ons opnemen op telefoonnummer 026-3616599

 

Ook wanneer u van tevoren geen kaarten heeft besteld, bent u op de dag zelf van harte welkom. U bent dan echter niet verzekerd van een zitplaats bij het monument.

Vervoer

Parkeren
U kunt op eigen kosten beperkt parkeren in de parkeergarage van het World Forum. Ook in de straten in de buurt van het monument zijn beperkt parkeermogelijkheden.

 

Van 10.30-11.45 uur rijden er voortdurend shuttlebusjes vanaf het World Forum naar het Indisch Monument voor diegenen die slecht ter been zijn samen met hun begeleider.

 

Van 13.30-15.15 uur rijden er bussen vanaf het Indisch Monument naar het World Forum.

 

Lopen naar het monument duurt ca 8 minuten.

 

Met openbaar vervoer
Indien u alleen de herdenking bij het Indisch Monument bijwoont, adviseren wij u gebruik te maken van het openbaar vervoer.

 

Vanaf het Centraal Station tramlijn 9 halte Madurodam, op 5 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Vanaf Station Hollands Spoor tramlijn 1, halte World Forum op 8 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Buslijn 21 halte Prins Mauritsplein, op 5 minuten loopafstand van het Indisch Monument. Kijk voor actuele reisinformatie op www.9292.nl

Toiletten

Extra toiletten op het veld het World Forum is geopend vanaf 13:00. Dit betekent dat u tot 13:00 uur geen gebruik kunt maken van de toiletten van het WF. Houd u daar a.u.b rekening mee. Op het veld bij het Indisch Monument zijn er extra toiletvoorzieningen beschikbaar.

Meevliegen met de Catalina

Wilt u de Herdenking op een andere manier meemaken? U kunt de fly past meemaken vanuit de Catalina. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Aanmelden Catalina
Mede mogelijk gemaakt door

én onze vele donateurs en vrijwilligers!