Persbericht herdenking 2016

logo stichting herdenking
Frans Leidelmeijer en Blaudzun bij de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus 2016

Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Ons land herdenkt jaarlijks officieel op deze dag bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting: burgers en militairen, vrouwen, mannen en kinderen binnen en buiten de Japanse kampen. Voorzitter Erry Stoové: 15 augustus symboliseert het gevoel verlost te zijn van de dreiging die je de hele oorlog door alsmaar voelt.

Live uitzending

De NOS zendt 15 augustus de herdenking live uit op NPO1. De herdenking vindt vanaf 12.00 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor B.M. Teldersweg te Den Haag. Het voor- en middagprogramma vindt dit jaar plaats in het World Forum op loopafstand van het Indisch Monument.

Thema 2016

Oost West Thuis Best? is dit jaar het thema. Het gaat over het verlangen naar een thuis dat er door oorlogsgeweld niet meer is, over het gedwongen verlaten van huis en haard tijdens en na de oorlog in Nederlands-Indië, over het wrange gevoel van ontheemding dat tot op de dag van vandaag door velen gevoeld wordt.
Voorzitter Erry Stoové: ‘Die geborgenheid, dat thuis, kwam nooit meer terug. Er is een werkelijkheid ontstaan van een wereld vóór de oorlog’ en een wereld van daarna. Die scheidslijn is voelbaar tot op de dag van vandaag.’

Voordracht bij het Indisch Monument

Spreker bij het Indisch Monument is dit jaar Frans Leidelmeijer, kunsthandelaar, expert en bekend bij het grote publiek van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Leidelmeijer werd tijdens de oorlog geboren in Bandung. Zijn vader was toen al geïnterneerd; zijn moeder, broers en hijzelf waren buitenkampers.
Zanger Blaudzun zal bij het Indisch Monument optreden. Zijn vader speelde in Indo-rockbandjes en zo kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Hij brak door met zijn album Heavy Flowers in 2012.

Kransleggingen

Tijdens de herdenking leggen voormalig krijgsgevangene Frits Drijsen en buitenkamper Max Rijkschroeff kransen. Er wordt ook een krans gelegd door voormalig buitenkamper Mary Hoyer en haar dochters Maureen en Cherna, samen met kleindochter Chantal en achterkleindochter Lucía. Ook diverse autoriteiten leggen kransen, zoals leden van de regering, de voorzitters van Tweede en Eerste Kamer en vertegenwoordigers van diverse landen die betrokken waren bij de oorlog in Zuidoost-Azië. De herdenking wordt afgesloten met een defilé langs het monument door de duizenden deelnemers.

Fotocampagne

Het middagprogramma in het World Forum is traditioneel een gewaardeerd moment voor bezinning. In de aanloop naar 15 augustus zijn mensen van alle leeftijden gevraagd foto’s in te sturen met een verhaal dat bij het thema past. Met deze campagne willen we het ongrijpbare gevoel van ‘thuis’ in beeld brengen. In het middagprogramma zullen drie inzenders hun foto’s en verhaal delen met het publiek. Pamela Pattynama maakt vervolgens een beeldanalyse van de foto’s.

Nationaal symbool is een succes

Dit jaar zullen velen op 15 augustus de Melati dragen, net als de Koning en premier in 2015. Dit draaginsigne werd in 2015 geïntroduceerd als teken van respect, verbondenheid en medeleven. Van de Melati werden binnen enkele weken 10.000 exemplaren verkocht. De Melati is geïnspireerd op de Indische jasmijn: een bloem die kwetsbaar is, maar ook staat voor zelfvertrouwen en nieuw leven. De Melati is verkrijgbaar via www.indieherdenking.nl.

Organisatie

De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Het middagprogramma wordt georganiseerd in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum (IHC).
De activiteiten van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van donateurs, subsidies van het Ministerie van VWS en het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 werkt samen met het Indisch Herinneringscentrum en Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Noot voor de redactie:
Aanmelding pers voor de herdenking kan tot 12 augustus via http://aanmelden.indieherdenking.nl
Voor meer informatie: www.indieherdenking.nl.

Melati 1